Falang gård

Falang gård ligger idyllisk til ved Nedre Falangstjern i bølgende Hadelandsk kulturlandskap, ikke langt fra Søsterkirkene og Randsfjorden. Pilegrimsleden mellom Oslo og Trondheim går forbi, og nedkjøringen vår er like ved Falang bru –  en rasteplass på leden.

Her har jorden vært dyrket i flere generasjoner og det er tilsammen syv hus på tunet: Hovedhus, kårbygning,  stabbur, låve, størhus, skjul og smie. Tidligere var det en mølle ved den lille fossen vår, men nå ligger bare en møllestein igjen. Gården har tilsammen ca 70 dekar dyrket mark og ca 220 dekar skog, og det er fiskemuligheter i tjernet bak låven.

Etter å ha overtatt gården i juni 2015 ønsket vi å drive den litt utradisjonelt som et andelslandbruk. Derfor var vi med å starte samvirkeforetaket Hadeland andelslandbruk i 2016 som dyrka grønnsaker på jorda vår. I 2017 fortsatte vi med andelslandbruk, men som selvstendig og bondestyrt andelsgård ved siden av den øvrige driften. Vi er i ferd med å legge om til økologisk drift på hele den lille gården vår, og fra sesongen 2018 er grønnsakene Debiogodkjent. I forbindelse med omleggingen har vi fått god hjelp av Norsk Landbruksrådgiving og Debio. Det er ikke benyttet sprøytemidler eller kunstgjødsel på noen arealer etter 2015.

Bakerovnen i det gamle størhuset har vært i flittig bruk og det har blitt mange gode brød! Nå planlegger vi delvis restaurering og istandsetting av størhus og smie. Med SMIL-midler fra Landbrukskontoret og ventelisteplass hos håndverker håper vi å komme godt igang i 2018.

Ønske om beitedyr må vi fortsatt skyve på, men for å holde kulturlandskapet åpent er det nok det som trengs. Dessverre er mye av innmarka gjengrodd, men vi rydder litt hvert år fordi vi har en gravrøys og en rødlisteart (Dragehode) på eiendommen.

I hagen har vi epler, solbær, rips, stikkelsbær og rabarbra. Vi jobber med å bygge opp hagen og har plantet bringebær. Det vokser og gror av ville vekster som brennesle, gjøkesyre, mjødurt, nyper, rognebær, granskudd og einebær på tunet og i skogkanten.

Inntil videre vil vi pendle fra Kolsås til Hadeland sammen med katten Lillepus.

Hilsen
Gitte og Lennart

 

DSC_0124 IMG_0105 DSC_0087 DSC_0097

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s